Cesta za titulem mistrů Evropy a Afriky v kategorii Intermediate

Pondělí 26.6.2023.

V neděli večer se dozvídáme rozlosování turnaje, začínáme v pondělí ve 14:00 jakožto domácí proti Holandsku, lépe už rozlosování dopadnout nemohlo. Sraz tedy v 11:00 na hřišti Blesků, zběžně scoutíme zápas Severovýchodu proti Litvě a jdeme se rozpálit. Vytváříme celo turnajovou předzápasovou rutinu v závislosti na tom, zdali jsme hosté nebo domácí. Domácí totiž na turnaji mají show time hodinu před zápasem a není lehký s těmito časy pracovat. Rozpálení, oběd a následně obrana se v závislosti na náš počet hitů v prvním zápase nezdá jako ideální. Zápas s Holandskem prohráváme v prodloužení 2:4.

Velké pozitivum jsou výkony nadhazovačů (Loub, Svoboda, Vančura, Kára, Fejt P.) a obrany, těžkým negativem je mentální nastavení hráčů. V negativním nacházím i to pozitivní a to, že se nám to stalo v prvním zápase a můžeme s tím ještě pracovat. Večer jdeme vše negativní spláchnout do přehrady a ubytovat se. Čeká nás dlouhá cesta.

Úterý 27.6.2023

Porážka v Holandsku nás posílá do spodního pavouka a dává nám den volna. Ten využíváme realizační tým hlavně k pracovním povinnostem, borci zase ke scoutění Severovýchodu s Němci, víme, že pokud chceme do finále, potkáme se s oběma týmy. Po obědě bere náš technická vedoucí Hanka Vančurová kluky na dlouhou procházku, následně si jdou zahrát basket a potkáváme se v 16:00 na hřišti za účelem BPčka. To nám velmi zkracuje počasí, jelikož se velmi rozpršelo, a tak v 16:30 odcházíme na penzion.

Večer pak využívám k přednášce s pracovním názvem „4 klíče k úspěchu“, které třeba po schválení TMK a organizátorů horské kliniky někdy rád přednesu baseballové komunitě. Kluci jdou zpracovat nové informace na pokoje a my využíváme večer k dalším pracovním povinnostem + přípravu nadhazovací rotace na nadcházející dny.

Středa 28.6.2023

Ráno velmi totožné se všemi ostatními, s Pavlem si přivstáváme a plníme povinnosti do našich zaměstnání včetně celého dopoledne, kdy kluci dostávají nakázán klid na pokojích, pedagogicky špatně, leč nešlo jinak, povoleny jsou mobily, youtuby, baseball nine a další jejich zábavy, které je udrží v klidu.

Se Severovýchodem jsme hosté a tak zkoušíme rutinu 12:30-13:00 rozpálení, 13:00-13:20 rozházení, 13:20 show time. Ta se ukazuje jako lepší a na startujícího Vaška Nováka dáváme za 3 směny 9 hitů a 12 bodů. Naše rotace Fejt P, Svoboda, Puš, Fejt J. a Whitten povoluje soupeři pouze 3 hity a 1 doběh, vítězství 13:1 a povinné udržení v turnaji je na světě.

Čtvrtek 29.6.2023

Po snídani vyrážíme na hřiště scoutit zápas Holandska s Německem, dobře víme, že tohle budou největší překážky v našem snu v podobě Kalifornie. Na klucích je vidět už lehčí nervozitka, když vidí velmi silné výkony obou týmů a já mám radost. Nejhorší je jít do takových zápasů s hřebínkem moc vysoko. Oběd nám Hanka dováží na hřiště, aby nám neutekla ani jedna hra. Němci volí zvláštní taktiku a vyhazují svého Fina Weise (1 nadhazovač) a skutečně drží Holanďany až do páté směny na výsledku 5:1. Fin končí a tím i šance Německa na vítězství, Holanďany rozstřílí dalšího nadhazovače Německa a berou zápas v poměru 8:15.

My jsme proti Chorvatům domácí, a tak měníme poraženou předzápasovou rutinu. 12:30 se jdeme rozběhat a rozházet, 13:00 show time, 13:15-13:45 bp v kleci a jdeme na věc. Nadhazovači (Vančura, Vik, Puš, Whitten) opět předvádějí luxusní práci a útok velmi posilněn dobrým base runningem nám pomalu dělá polštář, který potřebujeme ke klidu. Konec zápasu na tabuli svítí skóre 12:2. Další povinný krok splněn a jdeme na hotel. Hanka bere kluky vykoupat a my s Pavlem zasedáme k nejtěžším rozhodnutím v turnaji, jak budeme hrát s Němci, jelikož víme, že na tomto turnaji buď vyhrajeme, nebo je to fuk, ale zároveň se do toho finále potřebujeme nutně dostat.

Pátek 30.6.2023

Ráno totožné se středečním, kluci mobily na pokojích, my doděláváme pracovní povinnosti. Daří se mi vyhrát los, a tak jsme hosté. Ze všech možností, které mě napadali jsem dle scoutingu zvolil Péťu Fejta na 20 a technického Honzu Svobodu, že nám to zavře. Víme, že Němci jsou hodně švihavý a rychlost by se jim mohla líbit. Peťa však útok krotí, a tak po 20 nadhozech (2xSO, 1xH, 2GO) jdu na pro mě nejvíce emotivní mount vizit turnaje. „Péťo, držíš je, chceš to doházet, nebo chceš na finále?“ „Já věřím Honzovi.“ Odpověď, která mi vyhrkla malou slzičku do oka a já instantně poslouchám Petra a voláme kladenského talenta z bullpenu. Petrovo rozhodnutí se ukázalo jako velmi dobré, jelikož Honza za 5,2 směny povoluje soupěři pouze 5 hitů a 1 doběh.

Náš útok je však proti soupeřovým 2 a 3 nadhazovačům také bezzubý, a tak na začátku 6 směny svítí skóre 2:1 pro nás. Hrdina zápasu Svoby pálí důležitý 2 rbi single a po dalším pastballu, jdeme do vedení 5:1, které držíme do konce zápasu. Jsme ve finále! Dlouhý a náročný zápas kluky totálně vyšťavil a když jsem šel ve 22:00 zhasínat, všude se už spalo. Měním si posledních pár sms s Pavlem Chadimem, jelikož sám nevím, jak do zápasu půjdu z pohledu nadhazovačů. Pavel mě uklidňuje, posílá cenné rady a mě se daří usnout.

Sobota 1.7.2023 – den V jako vítězství (skutečně pouze jen jako vítězství???)

Balíme, užíváme si poslední společnou snídani a vyrážíme na zápas od 11:00 o tom, zdali budeme jen druhý tým, co si tohle finále z Prahy zahrál, nebo první, který toto finále vyhraje. Na této bázi stavím i svou finální pre game speech turnaje. Trochu mi s ní pomáhá Matthew Mcconaghey ve filmu We are Marshall. Soupeř vítězí v losu, a tak začínáme jako domácí. Hned první směna ukazuje mojí špatně odvedenou práci. Petra, kterého jsem měl jako eso, jsem použil až mockrát před tím a soupeř ho měl dobře nascoutovaného.

První směna, 2:0, dva outy, plný mety a já musím s Péťou dolů, je čas na chomutovskou legendu, ta zastavuje Holanďany strike outem. Soupeřům vanEwijk, tedy dvojka nadhazovač drží první rotaci line upu bez bodu. Ta se probouzí až ve třetí směně po hezkém odpalu Petra Fejta, John Wick (Jan Vik) získává metu zdarma a přichází profesor Ondra Kára, rána metr od plotu a je vyrovnáno (jen malinko to připomíná finále proti Jihu), Svoby po něm přidává další dvou metový odpal a mi jdeme do vedení 3:2. vanEwijk jde dolů a přichází jednička Stols, ten nás zastavuje. Ve čtvrté směně si soupeři začínají na nadhozy Matouše sedat a za stavu 3:3 a opět plný mety jde do boje Vilda Vančura, ten připraven mi ukázat, jaká chyba byla, ho do zápasu s jihem nedostat nekompromisně zakončuje úsilí Holanďanů.

 Další 4 směny jsou čistě v dikci Stols x Vančura. Obrany obou týmů do toho přidávají nádherné hry, a tak se jde do prodloužení. V něm Holandsko po chybě, hitu a BB obsazuje všechny mety. Druhý emocionálně nejsilnější mount visit je na světě. Profesor Kára se celý chvěje na to zavřít a já jdu za Vildou, „Jak jsi na tom?“ „Nech mě to doházet!“ Na takhle sebevědomou odpověď se otáčím na patě a mažu zpět do dugoutu. Soupeř páli line drive na Matěje Štilipa a my zavíráme 8 směnu bez bodu.

Výše jmenovaný začíná náš útok jedovatým infield hitem na 3. Na pálce nejsilovější pálkař Matouš a soupeř nevěří, co dělám. Je to tak, tomuhle kladivu dávám ulývku, která je absolutně precizně složená ke třetí metě a my z ní máme obsazenou 2 a 3 bez bodu. Soupeř jde hru proti bodu, na pálku jde Ondra Puš a pálí nádherný linedrive, bohužel přímo devítce do ruky, která stejnou lajnou na domácí metu ukazuje, že přes Sac fly cesta nevede. Petr Fejt dostává intentional walk, plný mety, jeden out a na pálce Jan Vik (vzpomeňme si na den V). 2 bally, strike, 3 foul bally, čtvrtý foul ball, pátý….ne ten jde do pole a to přesně mezi 3 a shorta, Matěj sliduje na domácí metu a zbytek už nám asi navždy zůstane v paměti, čepice do vzduchu, moje brýle rozdrceny, každý objímá každého a Hanka se proklíná, kolik té administrativy ji teď asi přibude.

Je to tak, Americký sen se stává skutečností. Tímto článkem děkuji všem, kteří nás podporovali, rodičům, trenérům (speciálně Cháďovi jakožto příteli na telefonu), realizačnímu týmu (#SnadSiToHankaTedNehodí #PavelÁčkoSnů), regionu SZ a hlavně těm 13 warriorům, co si to přes všechny překážky vybojovali.

Za realizační tým Severozápadu

Richie Jarošík


Aktualizováno: 04.07.2023


 
Region Severozápad
pobočný spolek České baseballové asociace
Zelenkova 530/3
142 00 Praha 12
region.sz@baseball.cz
IČO: 05198585